Traseu de la Lacul Bucura spre Varful Retezat, Cabana Pietrele. Muntii Retezat
| |Traseu montan in Muntii Retezat. Obiective turistice: Lacul Bucura, Varful Retezat, Saua Lolaia, Cabana Pietrele, Cabana Gentiana si Curmatura Bucurei.
Lacul Bucura – Taul Fortii – Poarta Bucurei – Saua de Iarna (2.297 m) – Saua Retezat (2.251 m) – Varful Retezat (2.482 m)
Marcaj: Banda galbena
Durata: 2 ½ – 3 ore
Varful Retezat (2.482 m) – Saua Lolaia
Marcaj: Banda galbena
Durata: 1 ora
! Traseu periculos
Saua Lolaia – Valea Stanisoarei
Marcaj: nu exista !
Durata: 1 ora
! Traseu extrem de periculos. Recomand sa se continue pe traseul marcat cu banda galbena
Valea Stanisoarei – paraul Stanisoara – Cascadele Stanisoarei – Cabana Pietrele (1.480 m)
Marcaj: Triunghi albastru
Durata: 1-1 ½ ore
Contact Cabana Pietrele: 0722 715 595
Cazarea se face doar pe bază de rezervare, cu confirmarea rezervării în scris. Mesajul trebuie să conțină neapărat: perioada exactă, numărul de persoane și numele pe care se face rezervarea. Rezervările se fac prin SMS.
Cabana Pietrele este deschisă în perioada iunie – octombrie.
Cabana Pietrele (1.480 m) – Cabana Gentiana – (1.680 m)
Marcaj: Banda albastra
Durata: ½ – ¾ ore
Contact Cabana Gentiana: 0733 963292
Detalii despre cabana aici
Cabana Gentiana – (1.680 m) – Valea Pietrele – Bordu Tomii – Lacul Pietrele (1.990 m) – Curmatura Bucurei (2.206 m) – Lacul Bucura (2.038 m)
Marcaj: Banda albastra
Durata: 2 ½ – 3 ore
Durata totala: 8½ – 10 ¼ ore
Salut!
Poti sa-mi spui te rog cam care sunt conditiile la cabana pietrele? Auzisem ca nu erau prea roz… Sunt decente, macar in vila? Mersi frumos!
Buna,
Nu am intrat in cabane si nici in vila…. Din exterior pareau ok. Vila e un mare casoi, adica o vila, nu m-as fi cazat in ea. Cabanele sunt mici si amplasate pe langa un parau si prin padure, parea tentant, dar eram in mare graba….
Cabanierii, putin reticenti cu cei care vorbesc limba romana, deschisi cu ungurii. La cantina eram noi, 6 romani si vreo 20 de maghiari, grupuri de cate 2 -3. Asta mi-a sarit in ochi, nici nu avea cum 🙂 Oricum, noi nu ne-am bagat in seama cu ei, ei la fel ne-au evitat pe noi, iar cu cabanierii am vorbit doar despre „meniul zilei”. Macare foarte buna, nota 11! Se simtea totusi ceva… tensiune, n-am inteles de ce si ACOLO… si nici nu aveai cum s-o eviti. Asta e partea care mi s-a parut aiurea.
Padurea din imprejurimi e bestiala, plina de muschi de padure, umeda, cu paraiase si ciuperci.
Ca si cazare eu as putea sa stau acolo, depinde de gusturi, ca si „tensiuni”, m-as mai gandi. Probabil ca de aceia si evita romanii sa stea pe acolo, desi e plin Retezatul de romani. E doar o impresie.
Poate asa am nimerit eu in ziua aia, la ora respectiva cabanierii aveau multa treaba si am ramas eu cu o parere nu tocmai buna referitor la atmosfera. Mai bine mai intrebi.
O zi buna
Aha, am inteles! Mersi mult pentru detalii!
Nici eu nu fac mofturi, si probabil o sa si stau acolo, la anu am in plan sa mai merg in Retezat. Dar n-am mai fost pe la nord niciodata, doar la Bucura cu cortul am mai fost.
Legat de maghiari, chiar sunt suprinsa, nu stiu de ce si acolo ar fi asa, nu e ca si cum retezatul ar fi in harghita sau covasna 🙂 ma rog…
tot oameni suntem cu totii, ne-om intelege noi 🙂 E bine ca-i mancarea buna!
Salut, aveti vreo filmare cu zona periculoasa de sub varful Retezat cu urcare de la Rausor? Sau macar sa-mi explicati in ce consta ‘periculoasa’. Ms
Salut. Nu am nicio filmare, doar imagini: poza 1 si poza 2. Ca si descriere, zona este plina de pietre, grohotis. Exista pericol de alunecare, dar cu atentie se poate parcurge. Daca ai urcat pe creasta Pietrei Craiului sau pe trasee nemarcate, sigur ai intalnit asemenea portiuni, daca esti incepator nu porni pe acest traseu neinsotit. Recomandat este sa pornesti pe acest traseu alaturi de o persoana care are experienta montana.
Ms, ca si experienta, am urcat in masiv din Campu Lui Neag – Salvamont Buta- Saua Plaiului Mic- Varfurile Papusa Custurii si Custura, si Muntele Valcan cu o urcare destul de abrupta si plina de pietre.