Traseu spre Canton Damian si Lacul Dracului, de la Camping Valea Beiului. Cheile Nerei

Traseu montan in Cheile Nerei. Obiective turistice: Cascada Vaioaga, Canton Damian, La Carlige, Carsiile Dese, Pestera Boilor, La Scaune si Lacul Dracului.

Partea 1

Camping Valea Beiului – Cascada Vaioaga – Podul Beiului
Marcaj: banda albastra  + banda galbena
Durata: 1 – 1½ ora / 15 min. cu masina 

Campare: Camping Valea Beiului
Cazare: Cabana Valea Bei

Partea 2

Podul Beiului – Poiana Lindinii – vad Lindina – fostul Canton Damian – La Carlige – Carsiile Dese – Pestera Boilor – Pod suspedat peste Nera – Poiana lui Vogiun – Salasul lui Vogiun – Izbucul Iordanului – Ogasul Porcului – La scaune – Pestera Lacul Dracului – Lacul Dracului – campare langa Lacul Dracului (Poiana Meliugului)
Marcaj: banda rosie
Durata: 7 – 8 ore

Campare: Fostul Canton Damian
Campare: Poiana Meliugului (vis-à-vis de Lacul Dracului, pe malul celalalt al raului Nera. La 5 minute de locul de campare, coborand in aval pe langa raul Nera, se gaseste un izvor).

! In anii ploiosi este indicat ca pe acest traseu sa folositi spray-uri sau creme anti-tantari.

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Camping Valea Beiului – Canton Damian
Pornim cu mașină din campingul din Valea Beiului și urmăm drumul forestier marcat cu „bandă albastră”, care duce spre Cascada „La Văioaga” și Podul Bei. Parcăm mașina lângă Podul Beiului și continuăm traseul pe jos, pe drumul forestier marcat cu „bandă roșie” care duce spre Cantonul Damian.
Porțiunea dintre Podul Bei și canton se poate parcurge și cu o mașină cu gardă la sol înaltă. Totuși, având în vedere că, la un moment dat se trece o albie, iar unele porțiuni din drum sunt deteriorate, cel mai bine este să întrebați în localitățile învecinate dacă se poate ajunge la canton cu mașina.
În scurt timp ajungem la Cantonul Damian. Lângă fostul canton există un loc neamenajat pentru corturi. Două clădiri aflate în paragină și o livadă invadată de ierburi amintesc de vremurile când zona era cu adevărat apreciată.

Citește și Traseu spre Cascada Susara si La Tunele, de la Camping Lacul Dracului. Cheile Nerei

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Canton Damian – Peștera Boilor
Părăsim cantonul Damian și urmăm cărarea care în scurt timp ne conduce spre un izvor aflat pe malul râului Nera. Continuăm traseul pe cărarea marcată cu „bandă roșie” și înainte de a ajunge în zona „La Cârlige” luăm o pauză pentru baie. Traseul ne conduce spre primele balcoane întâlnite până acum. Cărarea săpată în piatră este destul de largă pentru a putea trece un singur om. Urmează trecerea Nerei. În lunile de vară traversarea nu este o problemă, mai ales pentru cei care sunt echipați cu o pereche de sandale. După traversarea răului întâlnim carsiile, stânci imense din calcar care ne vor însoți o bună parte din traseu. Continuăm călătoria în Cheile Nerei, traversăm mai multe tuneluri și porțiuni de potecă săpate în stâncă.

Cum au apărut tuneluri și cărările săpate în stâncă din Cheile Nerei
Aceste tuneluri și cărări săpate în stâncă au fost create de către om. Localnicii susțin că ei au săpat cărare în stânca, pentru a scurtă drumul dintre 2 localități, fiind și o scurtătură spre inima munților, atunci când veneau cotropitorii. Sunt voci care spun că drumul în stâncă a fost început de romani și extinse de austrieci.

Citește și Traseu spre Cascada Bigar si Izbucul Bigar. Muntii Aninei / Cheile Nerei-Beusnita

Legenda Cheilor Nerei
Legendă Cheilor Nerei spune că o față de boier s-a îndrăgostit de un pădurar. Când tatăl fetei a aflat despre dragostea lor, l-a aruncat pe fecior într-o groapă din inima muntelui. Fata cere ajutorul unei zâne și aceasta o ajută: o transformă într-o șuviță cristalină de apă pentru a se putea strecura spre inima muntelui. Și uite așa au luat formă aceste chei de poveste.

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Peștera Boilor – podul suspendat peste Nera
Ajungem la Peștera Boilor se află la 210 m altitudine, în versantul stâng al Cheilor Nerei, la baza Carsiilor Dese. Intrarea este mare formată dintr-o sala înalta de 7 metri și măsoară o lungime 126 de metri. Peștera nu este amenajată, iar cei care vor să o viziteze în totalitate trebuie să aibă echipament adecvat.
Urcăm puțin prin pădure și în scurt timp ajungem în Poiana lui Vogiun sau Sălașul lui Vogiun. Lângă poiană se află un pod suspendat peste Nera. Scândurile sunt putrezite, așa că este impracticabil. Pe cealaltă parte a podului ne întâmpină Carsia Căprarului.

Ce trebuie să faci pentru a nu fi mușcat de șarpe
Trebuie știut că Cheile Nerei sunt habitatul ideal pentru vipere. Nu am întâlnit nicio viperă, dar ele sunt prezente, după cum ne-au avertizat localnicii și alți turiști întâlniți pe traseu. Pentru a evita viperele încearcă să mergi mai apăsat, să eviți să părăsești cărarea și când este cazul, folosește un bat lung pentru a verifică terenul. Când întâlnești un șarpe îi anunți și pe ceilalți de pericol și va îndepărtați foarte încet, în liniște. Nu atinge un șarpe nici măcar atunci când ești sigur că este mort!
Noi am fost încălțați cu bocanci înalți, că măsură de siguranță împotriva șerpilor, dar este bine să aveți la voi și o pereche de sandale pentru atunci când trebuie traversat răul sau vreți să faceți o baie.

Citește și Traseu spre Ochiul Beiului si Cascada Beusnita, de la Camping Valea Beiului. Cheile Nerei-Beusnita

Traseu montan în Cheile Nerei-Beușnița: Podul suspendat – Lacul Dracului
De la pdul suspendat urcăm prin pădure și, la un moment dat, părăsim pentru câțiva zeci de metri, cărarea marcată cu „bandă roșie”, pentru a ajunge la Izbucul Iordanului. Aici ne alimentăm cu apă și apoi ne întoarcem la traseul marcat pentru a ne continuă călătoria. După puțin timp de mers ajungem al Ogașul Porcului. Cuvântul ogașul însemnă un curs de apă nepermanent. Aici ar fi trebuit să găsim o oală imensă săpată de apă în stâncă, dar când am ajuns noi, am găsit doar o albie secată plină cu pietre, acoperită, probabil, de o viitură.
Urmăm cărarea și în scurt timp ajungem în locul numit „La scaune”. Aici traseul se desparte, noi cotim spre stânga. La încăput urcăm, iar mai apoi coborâm până la Lacul Dracului.

Citește și Traseu spre Cascada Vaioaga si Camping Valea Beiului. Cheile Nerei-Beusnita

Cum s-a format Lacul Dracului
Lacul Dracului s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri și are o suprafață de circa 700 mp, iar adâncime de 12 metri. Lacul este alimentat cu apă din precipitații, dar mai ales de apele Nerei, prin intermediul unor galerii inundate ale peșterii. Lacul are o culoare albastru-verzuie și este populat cu pești.

Peștera Lacul Dracului
Peștera Lacul Dracului are aproximativ 70 m lungime este amplasată chiar lângă lacul Dracului. În timpul ploilor abundente peștera este inundată complet. Intrarea în galerie este una alunecoasă și abruptă, dar cu puțină atenție se poate coborî până la baza peșterii. Cei care vor să campare lângă Lacul Dracului o pot într-un loc liniștit aflat chiar pe partea cealaltă a răului Nera.

Lacul Dracului, legenda
Legenda spune că pe vremuri un păstor pe nume Andrei își păștea caprele pe marginea lacului, iar la un moment dat din apă a ieșit un omuleț cu un pește în mâna. Omulețul îl provoacă pe cioban să îi prăjească peștele, dar să nu se îndoaie. Pastorul înfige de la cap spre coadă în peste o țepușă și îl frige. Andrei ia apoi un ied care tocmai murise și îi taie capul și îi spune omulețului să frigă capul iedul, fără să i se vadă dintâi. Încearcă omulețul să frigă iedul fără să i se vadă dintâi, dar nu reușește și de rușine a intrat din nou în lac. Pastorul Andrei, văzând fuga omulețului, a exclamat: „Tiii!, tu ești Dracul!” Și de atunci a rămas numele de lacul Dracului.

6 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.