Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de vipera

Pe teritoriul României, un sarpe care are pupila verticala inseamna ca este veninos = vipera, iar daca are pupila rotunda sau orice alta forma este o specie neveninoasa.

*Sarpele de apa Natrix Tessellata, prezentat in video, poate fi confundat cu vipera. Acest sarpe nu este veninos.

In muntii din Romania traiesc 3 specii de vipere foarte veninoase: vipera cu corn (vipera ammodytes) – cuprinde doua subspecii: vipera ammodytes ammodytes si vipera ammodytes montadoni; vipera comuna (vipera berus); vipera de stepa (vipera ursini) – divizata in doua subspecii: vipera ursini renardi si vipera ursini rakosiensis. Muscatura viperei poate cauza stari deosebit de grave sau chiar moartea.

Acest sarpe evita omul si ataca doar daca este sacait, atacat sau surprins, muscatura reprezentand un mijloc de aparare. Majoritatea turistilor sunt muscati de vipere pentru ca le-au calcat din neatentie.

Atunci cand alegi sa faci trasee prin zone montane populate cu vipere, primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasti este locul unde se afla cea mai apropiata unitate sanitara care are in stoc serul antiviperin si apoi, numarul de telefon de la acel spital.

Recunoasterea viperei

Pe teritoriul României, un sarpe care are pupila verticala inseamna ca este veninos = vipera, iar daca are pupila rotunda sau orice alta forma este o specie neveninoasa. Vipera are pe spate un zig-zag specific, iar la noi in tara nu depaseste lungimea de 90 cm.

Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de sarpe
– persoana muscata este indepartata 20 – 30 de metri de locul unde a avut loc accidentul
– pentru a evita miscarile inutile, victima trebuie linistita si intinsa pe spate
– daca este posibil, membrul muscat se aseaza sub nivelul inimii
– se indeparteaza inelul, ceasul, bratara, bocancul, imbracamintea stramta sau orice altceva care se afla langa muscatura. Zona respectiva se va umfla foarte curand
– nu astepta sa apara primele simptome! Cere imediat ajutorul Salvamontului sau suna la numarul de urgenta 112. Numar de telefon Salvamont: 0725 – 82.66.68 sau mai usor de retinut 0-SALVAMONT
– explica persoanei specializate, cat mai detaliat, locul unde te afli, altitudinea (daca ai posibilitatea ofera coordonatele GPS), de unde a fost muscata victima, locul unde acuza dureri si sangerari, simptomele victimei si felul cum arata zona muscata. De asemenea, intreaba in ce consta primul ajutor si cere un numar personal pentru a putea reveni cu noi detalii, din 15 in 15 minute, despre starea de sanatate a pacientului
– pentru a inlatura veninul din jurul muscaturii, pe rana se toarna apa oxigenata si apoi se aplica un pansament steril. Zona afectata se poate spala si cu apa si sapun
– in caz de hipotermie, acoperiti victima cu o patura, cu haine sau cu un sac de dormit
– hidratati cu apa persoana muscata
– daca este posibil, membrul muscat se imobilizeaza cu ajutorul unei atele
– in cazul in care persoana muscata trebuie deplasata / mutata se recomanda transportarea pe targa a victimei
– este interzisa deplasarea victimei pe propriile picioare!

– in cazul in care apelul de urgenta s-a soldat fara un raspuns, se calmeaza victima si in cel mai scurt timp se pregateste transportarea victimei pe o targa improvizata, in pozitie culcat pe spate, spre cea mai apropiata localiate sau drum accesibil auto. In permaneta se incearca contactarea telefonica a personalului calificat. Se poate aplica la nivelul zonei afectate si sistemul de aspiratie (vacuum) pentru extragerea veninului din plaga. Nu stiu cat este de util, dar cred ca merita incercat. Evitati o aspiratie agresiva! Un produs pentru aspirarea veninului de sarpe este Aspivenin. Video aici, cat costa aici. De asemenea, in situatia in care exista semnal, este indicat ca inainte de efectuarea acestui procedeu sa consultati telefonic un medic.

Garoul
Este recomandat sa NU se foloseasca aceasta metoda! Totusi, cand muscatura a fost provocata 100% de vipera, s-au instalat simptomele muscaturii de vipera, pana la aplicarea serului antiviperin de catre un doctor se preconizeaza ca vor trece peste 5 ore si dupa consultarea prin telefon a unui medic, se poate incerca si aceasta ultima metoda.
In aceasta situatie trebuie sa se ia in considerare faptul ca membrul afectat este posibil sa fie amputat! De asemenea, inainte de aplicarea garoului, trebuie sa se stie cu siguranta ca sarpele care a atacat este veninos!
Garoul incetineste raspandirea veninului. Acesta trebuie mutat dinspre rana spre inima din 10 in 10 minute, pentru a preveni cangrena. La eliberarea garoului veninul se raspandeste brusc in organism, aparand riscul ca ranitul sa intre in soc.
In acest caz de cosmar trebuie sa alegi intre a face ceva sau a astepta…. Ori ca alegi sa folosesti garoul ori, nu, veninul se va raspandi intr-un fel sau altul in organism. Daca nu muti garoul, membrul va fi mai mult ca sigur amputat, plus alte complicatii.

Ce nu trebuie facut in cazul muscaturii de vipera 
– nu este indicata injectarea serului antiviperin de catre o persoana nespecializata
– nu se recomanda aplicarea de gheata pe zona muscata
– nu se fac incizii in zona muscata
– nu se foloseste gura pentru a aspirarea veninul, poti ajunge sa te otravesti singur
– nu se arde zona afectata de muscatura
– nu se da victimei alcool sau mancare
– nu se incearca sa se prinda sarpele. Serul antivenin aflat in spitalele din tara noastra are efect pozitiv pentru muscaturile tuturor serpilor veninosi din Romania.

Masuri preventive impotriva muscaturilor de sarpe
– mergeti apasat pentru a va anunta prezenta. Serpii nu aud si nici nu vad foarte bine, in schimb simt vibratiile pamantului si sunetele transformate in impulsuri
– evitati sa parasiti cararea sau sa intrati in zonele cu ierburi inalte. Daca sunteti nevoiti, folositi un bat lung pentru a verifica terenul din fata. Sarpele va ataca batul.
– evitati scurtaturile sau traseele nemarcate
– atentie pe unde pasiti!
– luati in serios comportamentul agresiv al serpilor: miscari agitate, sasaitul etc.
– nu incercati sa prindeti, sa atingeti sau sa agitati un sarpe
– nu atingeti un sarpe nici macar atunci cand credeti ca a murit!
– cand intalnesti un sarpe pastrati linistea. Ii anunti si pe ceilati de pericol si va indepartati foarte incet
– nu te apropia de sarpe ca sa faci poze. Daca vrei neaparat, pastreaza o distanta minima de 5 – 6 metri si foloseste optiunea zoom a aparatului
– inainte sa va asezati, verificati bine zona
– incalta-te cu bocanci inalti
– pentru protectie in plus, se pot pune parazapezile
– imbraca-te cu pantaloni lungi
– atentie la ridicarea obiectelor de jos sau la culegerea fructelor de padure
– cand campati nu lasati bocancii afara. Daca nu exista alta solutie, blocati cu o pereche de ciorapi posibilitatea serpilor de a se baga in bocanci
– nu blocati partea prin care iesiti din cort cu rucsaci. Serpii se pot adaposti in preajma lor, iar cand iesiti din cort puteti avea surprize neplacute
– nu lasati resturi alimentare in jurul cortului, atrag rozatoarele si inevitabil apar si serpii
– in timpul noptii, cat si al zilei, nu lasati cortul deschis
– aveti grija pe unde puneti mainile si picioarele atunci cand va catarati pe stanci

Simptome
Simptomele muscaturii de vipera se manifesta prin varsaturi, tulburari de vedere, durerea acuta, transpiratii reci, greturi, sete mare, diaree, puls accelerat si slab palpabil, tensiune si temperatura scazuta, dificultati de respiratie, stari de ameteala si pierderea cunostintei. Moartea poate interveni prin paralizarea centrului respirator si asfixiere sau instantaneu.

Muscatura viperei 
In prima faza, muscatura este putin dureroasa, fiind marcata de 2 intepaturi mici la o distanta de aproximativ 1 cm. Dupa putin timp, intepatura devine dureroasa, tumefiata, iar pielea de culoare albastru – rosiatica.
De cele mai multe ori, muscaturile de sarpe apar accidental si sunt localizate la nivelul picioarelor si mainilor.

Veninul de vipera
Veninul acestui tip de sarpe este o hemotoxina. Hemoglobina din sange si veninul formeaza un compus stabil care poate duce la sufocare. Persoana muscata de vipera poate muri in aproximativ 5 ore. Muscaturile de vipera impun, in mod obligatoriu, efectuarea de urgenta a unui vaccin antiviperin de catre o persoana specializata.
Trebuie stiut ca o mare parte dintre muscaturile serpilor veninosi pot fi relativ usoare. In functie de cum a perceput pericolul, este posibil ca sarpele sa lase foarte putin venin sau chiar deloc. Cu toate acestea rana nu trebuie neglijata! Serpii tineri sunt mai periculosi decat cei aflati la maturitate, deoarece nu au capacitatea de a-si controla cantitatea de venin injectat.

Cea mai activa perioada din an
Trebuie stiut faptul ca viperele pot fi intalnite incepand cu luna mai si pana in septembrie. Perioada in care viperele sunt cel mai active este cea in care acestea isi perpetueaza specia, lunile iunie – august. In intervalul octombrie – aprilie, daca nu este provocata, vipera hiberneaza si nu reprezinta un pericol. Acest tip de sarpe veninos este sensibil la vant, dar deosebit de activ in zilele calde si umede.

sursa foto: euroherp.com

3 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.