Cum să te comporți în fața câinilor de la stâne, pe munte

Sfaturi utile pentru drumeții care întâlnesc câini de la stâne pe traseele montane. Află cum să te pregătești și să reacționezi calm în fața câinilor de pază.

Întâlnirea cu câinii de la stâne poate fi un motiv de stres pentru iubitorii de trasee pe munte, mai ales pe cărarile care traversează zone unde se află stâni. Mulți drumeți își împărtășesc experiențele în grupurul de Facebook Trasee pe Munte și caută sfaturi despre cum să reacționeze în fața acestor câini de pază. Într-o postare, Sergiu M. povestește cum a fost nevoit să înfrunte câinii de la stâne în mai multe ocazii pe traseul său către refugiul Cânaia.
Am făcut la un moment dat Munții Cindrel și cred că a trebuit să trec prin stresul stanelor de vreo 5 ori până am ajuns la refugiul Cânaia. […] Așa că am decis să rămân la refugiu și atât. Groaznic!„, a scris Sergiu M. în postare.
După ce a decis să se oprească la refugiu din cauza prezenței unei alte stâne, a continuat cu o întrebare referitoare la cum ar trebui să se comporte turiștii în astfel de situații, iar răspunsurile din comunitate reflectă diverse moduri de abordare a situației.


R. Cosmin a recomandat utilizarea unui electroșoc, subliniind că este eficient împotriva câinilor: „La mine e nelipsit electroșocul, e suficient unul micuț, care merge pus la curea. Dacă la ultrasunete nu reacționează toate rasele, la sunetul de electroșoc, da.” El adaugă că sprayul de urs și electroșocul îl ajută să se simtă mai în siguranță pe munte. Însă Alex G. vine cu o mențiune: ”[…] Atentie ca se consuma repede!”, cu referire la electrosoc.

Corneliu D. sugerează utilizarea unui spray de urs: „Un spray mare, pentru urși, este foarte bun și pentru câini”. În același timp, el subliniază că aparatele cu ultrasunete nu funcționează mereu, deoarece „nu toți câinii reacționează, unii sunt bătrâni și hipoacuzici.

Totuși, Horațiu P. atrage atenția asupra faptului că nici electroșocul nu funcționează întotdeauna: „Electroșocul îndepărtează mulți câini, dar nu 100%. Am întâlnit câini care erau ca nebunii, nici ciobanii lor nu îi stăpâneau. […] Stăpânirea de sine și calmul trebuie să fie și ele pe acolo.” Horațiu P. sugerează, de asemenea, că mersul în grup și evitarea zonelor unde se află stâni în anumite perioade ale anului ar putea fi o soluție bună: „În zonele pastorale clasice, eu merg până în 1 iunie și după 15 septembrie, când ciobanii nu sunt acolo.”

Emil K. a oferit un alt punct de vedere, subliniind că drumeții intră pe teritoriul câinilor: „Noi încălcăm teritoriul câinilor. […] Cu cât ocolești turma/stâna mai pe laturi, cu atât câinii nu te bagă în seamă sau latră într-o doară.” El sugerează utilizarea unei franzele proaspete ca soluție: „Cea mai eficientă la mine a fost și este franzela proaspătă. […] Câinii din munți nu mănâncă pâine aproape niciodată, le place mai mult decât orice.

Totuși, în cazuri extreme, Dani S. recomandă utilizarea sprayului cu piper: „Eu cred că un spray cu piper este bun să-l ai la tine, dar doar în cazuri extreme cu câinii, pentru că până la urmă noi le invadăm teritoriul.” În contrast, Monica R. a oferit un alt punct de vedere, spunând: „Nu vreau să contrazic, dar chestia că invadăm noi teritoriul lor nu mi se pare chiar ok, […] muntele este al tuturor, atât timp cât din ambele părți există respect.

Ioan C. a subliniat importanța comunicării verbale cu câinii: „Încercați să vorbiți cu ei și se calmează. Cel mai important, nu le arătați că vă e frică. Câinii simt asta.

Întreaga postare și discuțiile din comentarii pot fi citite aici: https://www.facebook.com/groups/TraseePeMunte/permalink/5457798520951298

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.