Caracteristicile membranei respirabile

Imbracamintea impermeabila si respirabila este indicata in conditii meteo normale  si chiar in conditii de precipitatii dense.

Impermeabila – pentru a putea sta uscat si respirabila – pentru a nu transpira. Cu cat ai de gand sa faci un traseu mai repede cu atat ai nevoie de un echipament cat mai respirabil.

Aerisirile unei haine

Respirabilitatea membranei nu este acelasi lucru cu aerisirile unei haine! Aerisirile sunt „taieturile” din geaca sau pantaloni prinse cu fermoar, capse si / sau arici de imbracaminte. Cand sunt deschise permit trecerea aerului din exterior spre interior – si invers – fara nicio piedica. Nu ofera niciun fel de protectie la intemperii daca nu sunt inchise.     

In ce consta respirabilitatea membranei

Cand transpiri elimini apa sub forma de vapori. O molecula de vapori de apa este mai mica decat molecula apei in forma lichida. O tesatura impermeabila si respirabila este formata din pori foarte mici. Gaurile microscopice din membrana sunt destul de mari pentru a permite trecerea moleculelor vaporilor de apa si destul de mici pentru a nu permite trecerea moleculelor de apa lichida – transpiratia trece prin membrana, in timp ce apa lichida nu poate penetra membrana. Astfel, ramai uscat si iti pastrezi caldura.

Cum se masoara respirabilitatea unei tesaturi 

Ca si in cazul impermeabiliatii unei membrane, nu exista exista un test standard de respirabilitate. Respirabilitatea unei membrane se masoara in cantitatea de vapori de apa (in grame) care pot trece printr-un metru patrat de material timp de 24 de ore (g / m² / 24h). Unii producatori mai folosesc “g”, ca prescurtare pentru respirabilitate. Si bineinteles, unele firme nu trec pe eticheta nivelul de respirabilitate.

Nivelul optim de respirabilitate

Din moment ce producatorii nu sunt obligati sa foloseasca acelasi mod de testare pentru tesaturi, in rafturi veti gasi diferente mari de respirabilitate ale membranei la produse aproximativ similare. Nivelul real de respirabilitate este cam acelasi, doar ca folosesc teste de laborator diferite. Cele mai bune membrane ajung sa aiba impermeabilitatea egala cu respirabilitatea.


Cumpara in cunostinta de cauza

Nimanui nu-i place sa transpire pe sub geaca / pantaloni, asa ca, respirabilitatea trebuie luata serios in calcul atunci cand iti cumperi un produs pentru drumetiile pe munte. Din pacate, strategiile de marketing umplu etichetele produselor cu texte obositoare si cu termeni greu de inteles. Nu iti cumpara un produs pana nu ai luat la cunostinta toate plusurile si minusurile materialului din care este confectionat, pana nu cunosti adevaratele caracteristici ale acestuia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.