Ce trebuie sa faci daca te ataca ursul

Prezenta ursilor in muntii din Romania este o provocare pentru o parte dintre turistii care merg pe munte, pentru o alta categorie un blestem, iar pentru restul o piedica pentru realizarea anumitor trasee montane. Toate aceste 3 categorii vin cu argumente diverse in ceea ce priveste felul cum reactioneaza ursul atunci cand intalneste omul. Din punctul meu de vedere sunt discutii informative, utile, teoretice. Practic, desi statistic se poate ajunge la anumite concluzii, dar toate discutabile, parerea mea este ca nici ursul nu stie 100% cum o sa se manifeste atunci cand vede un turist. Cred ca felul in care reactioneaza ursul si omul intr-o astfel de situatie tine de moment, imprejurari, reactie, hazard …
De asemenea, consider ca intre comportamentul in preajma omului al ursului salbatic si al celui cersetor sau gunoier exista diferente. Daca in cazul ursului salbatic s-a tot scris, in cazul ursului gunoier inca sunt multe necunoste.

1. Cum sa preintampin intalnirea cu ursul atunci cand merg prin padure?
– in primul rand, daca stii ca in zona unde te duci s-au semnalat atacuri ale ursilor si te-ai gandit de doua ori la ceea ce urmeaza sa faci, este obligatoriu sa nu mergi singur. Este indicat sa mai ai la tine: spray cu piper (eficiente sunt cele mai mari in gramaj, care au sectiunea jetului mare. Spray-urile care nu au jetul imprastiat, in general cele mici, de cateva grame, cred ca mai mult enerveaza ursul), fluier, artificii, trompeta din plastic, petarde, cutit etc.
*de mentionat! ursii gunoieri s-au obisnuit cu zgomotul provocat de diferite obiecte folosite de oameni;


– fii galagios: fluiera, canta, mergi apasat, vorbeste tare etc. Aceasta regula se aplica pe toata durata traseului si in principal la fiecare din zonele unde cararea coteste, urca sau coboara brusc, unde sunt ierburi inalte sau se gasesc din abundenta fructe de padure;
*de mentionat! ursii gunoieri sunt obisnuiti oamenii;
– opreste-te ori de cate ori ti se pare ca ai vazut ceva suspect si focuseaza vizual si auditiv spre acel loc pentru a afla cu exactitate ce este acolo. Daca nu esti lamurit pe deplin cu privire la ceea ce este in fata ta, ai trei posibilitati: sa te intorci, sa ocolesti respectivul loc sau sa faci zgomot si sa te apropii usor catre acea portiune a traseului;
– pe toata durata traseului evita sa mananci produse din carne.

2. Ce sa fac daca am vazut ursul, dar el nu m-a vazut pe mine?
– indeparteaza-te fara zgomot de zona respectiva, nu incerca sa il fotografiezi! De preferat este sa faci cale intoarsa pe traseul care te-a dus pana acolo, il cunosti deja;
– dupa aproximativ 100 de metri, intr-o zona unde ai o vizibilitate buna, te opresti pentru o jumatate de ora. De asemenea, ai si posibilitatea sa faci cale intoarsa pana la cea mai apropiata localitate sau sa incerci sa il ocolesti;
– daca ai ales sa te opresti, urmeaza sa-ti activezi la maxim simtul auditiv, sa urmaresti atent cu privirea tot ce se intampla in preajma ta si sa faci zgomot cu tot ce ai la dispozitie: petarde, artificii, fluier, trompeta din plastic, cu ajutorul vocii etc. In nici un caz nu este momentul potrivit sa iei masa. Mirosul alimentelor poate atrage ursul!
– dupa ce au trecut cele 30 de minute urmeaza sa te apropii cu atentie sporita, facand zgomot in continuare, spre locul unde ai vazut ursul. Vederea si auzul sunt simturile care trebuie activate la maxim in aceasta etapa;
– in urma zgomotului provocat, conform statisticilor care spun ca ursul brun salbatic si sanatos evita intalnirea cu omul, cel mai mare pradator intalnit in Carpati a parasit, teoretic, zona unde l-ai vazut ultima oara.

3. Ce se intampla atunci cand ursul m-a vazut, dar eu nu l-am vazut pe el?
– teoria spune ca ursul al carui comportament nu a fost influentat de om (salbatic) si sanatos evita omul. De asemenea, se spune ca ursul prezent in padurile din Romania nu vaneaza omul, acesta nefiind considerat o potentiala prada. Totusi, ursul este omnivor si animal salbatic…..

4. Cum sa ma apar daca sunt atacat urs? 
– te indepartezi usor, cu fata spre el, fara miscari bruste, vorbind (nu conteaza ce) pe un ton calm si evitand sa il privesti direct in ochi, dar urmarindu-i fiecare miscare (cam ce trebuie sa faci si atunci cand ataca un caine agresiv. In cazul cainilor nu functioneaza mereu…). In timpul in care de indepartezi usor si ai inima cat un purice, incearca sa scoti spray-ul cu piper, care ar trebui sa fie la indemana… si sa pui rucsacul in fata ta. Bineinteles, daca te tine si ai timp, scoate si cutitul, petarde, artificii, cauta pietre sau orice altceva cu care te-ai putea apara.
– in niciun caz nu e momentul sa fugi, sa te urci in copaci sau „sa faci pe mortul”. Ursul carpatin se hraneste inclusiv cu cadavre, asa ca ultima optiune este total neindicata, gandind logic…

  • daca se intreapta spre tine si ai mancarea la indemana arunc-o in fata ursului, daca nu, macar rucsacul, daca da, amble, in speranta ca o sa se opreasca la ele. (Daca continua atacul, mai bine tineai rucsacul in spate :D… in cazul in care te doboara, ghiozdanul iti protejeaza de lovituri spatele, intr-o oarecare masura. Deci sfatul cu rucsacul are doua taisuri. Decizia iti apartine).
  • daca vine in continuare spre tine, a venit momentul sa tipi cat poti de tare, ceea ce probabil o sa vina de la sine :), sa folosesti trompeta din plastic. Misca bratele si ridica-le deasupra capului, incearca cumva sa pari cat mai mare. Arunca si petarde, artificii, presupunand ca reusesti sa le aprinzi…
  • in cazul in care nu se lasa intimidat, in timp ce tipi, foloseste spray-ul cu piper cand se afla la aproximativ 5 metri de tine, cam asta e distanta medie la care pulverizeaza un spray de genul asta. Jetul nu trebuie sa fie scurt, ci pe o perioada de timp cat mai lunga. Astfel cresc sansele sa tintesti in plin nasul ursului, se spune ca este cea mai sensibila zona a lui. Deci, trebuie sa ai si tinta…
  • ai incercat tot ce ti-a venit in minte si nimic nu-l opreste! Inseamna ca te-ai intalnit cu un urs bolnav, o ursoaica cu pui sau cu un urs care vaneaza oameni! E momentul sa-ti spui rugaciunile si sa te iei la tranta cu ursul carpatin, la propriu! Foloseste tot ce ai la indemana, spray-ul cu piper, cutit, topor, lemne, pietre si incearca sa-l lovesti unde poti, dar de preferat in zona nasului sau in ochi. De asemenea, in tot acest tip nu uita sa tipi, n-o sa fie greu, poate te aude cineva si iti sare in ajutor. Amin!

P.S. Acestea sunt sfaturile mele teoretice, nu le-am testat practic si nici nu am de gand sa caut prin padure ursul pentru a le verifica. Pe excursionistii mai bine informati, mai experimentati ca mine, ii rog sa lase un mesaj la acest articol, sa impartaseasca tuturor experienta lor. Multumesc anticipat.

4. Pot scapa de urs daca alerg la vale?
Se tot spune pe mai toate blogurile de munte din Romania ca omul poate scapa de urs daca alearga pe o suprafata declinata. Din cauza greutatii, ursul se va dezechilibra si nu-si va putea mentine viteza maxima. Se bazeaza pe faptul ca ursii au picioarele din fata mai scurte decat cele din spate si cam atat, nimic de viteza ursului.
Calculul matematic de mai jos demonstreaza ca ai sanse sa scapi de un urs care alearga la vale doar in startul intrecerii, maxim primii 100 de metri, sanse pe care le ai cu orice animal salbatic intalnit in Romania…
Ursul brun carpatin poate alerga cu o viteză maxima de aproape 45 km/h. Atletul Usain Bolt, in conditii de exceptie, a atins la Olimpiada de la Londra viteza de 44,72 km/h, in timpul finalei de 100 m. Un om normal pe distanta de 100 de metri alearga cu aproximativ 30 km/h (100 de metri in 12 secunde, linie dreapta, fara obstacole, conditie fizica peste medie), daca mai pui ca o iei la vale prin padure si trebuie sa te feresti de unele lucruri, viteza mai scade, sa zicem 25 km/h. Deci, chiar daca ursul alerga mai incet la vale, sa zicem 15 – 20 km/h, (pur orientativ, poate ma ajuta careva) viteza se cam egaleaza o data cu distanta. Dupa 100 de metri, 12 de secunde de sprint, esti rupt, in schimb ursul nici nu s-a incalzit. Si i-ai atras si atentia!

Mai am o necunoscuta: Cat de inclinata trebuie sa fie panta? Prin Romania cel mai des ursul isi duce veacul prin zonele impadurite sau poienite, iar pe aici nu prea gasesti pante inclinate fara obstacole pe o distanta atat lunga incat ursul sa se dea “batut”… Mai rar ursul urca si in creasta, dar urca, iar daca vine spre tine sa o rupi la fuga la vale pe un versant, am unele dubii legate de deznodamant…., daca cobori cu grija poate ai o sansa, dar versantul trebuie sa fie abrupt si ca sa faci asta trebuie sa ai neaparat experienta si echipament.

6. De ce ataca ursii?
– din pacate, in paduri nu sunt doar ursi sanatosi, se intalnesc si ursi bolnavi sau raniti. Acestia sunt imprevizibili si ataca omul! Ursul care sufera de turbare ataca la intamplare, iar unul care a mai muscat oameni, va ataca in continuare – un astfel de urs poate vedea in om si o potentiala prada! De obicei, orice focar de rabie sau orice alt incident se raporteaza la autoritati, iar acestea iau masuri de prevenire si informare a turistilor, pana la indepartarea totala a pericolului;
– lipsa hranei din padure. Hrana vegetala nu le mai ajunge si coboara in localitati pentru a cauta mancare in tomberoane sau gospodarii. O ursoaica cu pui poate ataca daca, de exemplu, intre ea si hrana sau pui apare un om;
– ursii sunt activi atat ziua, cat si noaptea, insa in zonele unde ursii au contact mai des cu oamenii au devenit mult mai activi noaptea. De aceea este indicat ca dupa lasarea intunericului, pentru a se evita intalnirile nedorite, sa nu se circule pe traseele montane pe unde se stie ca s-au mai vazut ursi – „ursi gunoieri sau cersetori”. Ei, de obicei, nu sunt agresivi cu omul, dar pot deveni!. Ursii „gunoieri sau cersetori” au fost si sunt hraniti voluntar si involuntar de catre om. Au ajuns sa asocieze locurile unde stau turistii cu mancarea. Deci si comportamentul lor in prezenta omului s-a schimbat, nu mai reactioneaza la fel ca un urs salbatic atunci cand vede omul;
– o alta situatie in care ursul ataca omul este atunci cand este intaratat. Comportamentul de autoaparare al ursului este prin fuga sau agresivitate;

7. Sunt „sanse” sa ma intalnesc cu ursul daca fac trasee montane?
– da, daca faci trasee nemarcate in zonele frecventate de ursi sunt sanse sa il intalnesti. Sunt sanse mici daca faci trasee marcate in zonele unde au avut loc intalniri ale oamenilor cu ursii si foarte mici daca mergi doar pe trasee marcate unde ursul nu isi face prezenta cunoscuta omului. Eu, de exemplu, pe acest site am postat, pana acum, 77 de trasee si n-am intalnit cu ursul pe trasee marcate. L-am intalnit de doua ori, pe trasee nemarcate. Prima data, cand am deviat de pe traseu pentru a campa, ursul a fugit cand ne-a vazut. A doua oara, de pe creasta am vazut cum doi ursi se jucau pe un picior care cobora din creasta, cam la o distanta de aproximativ 2 kilometri.

8. Cum sa ma apar de urs cu un cutit de lemn? 
Urmeaza un raspuns pamflet!
– cutitul de lemn: sterge urmele din pantaloni dupa intalnirea cu ursul.
– pantalonii maro: utili atunci cand ai scapat…nu de urs. In conditii de stres pastreaza demnitatea celui care ii poarta.
– prietenul grasut: neputinta lui fizica cresc sansele celor mai zvelti din grup in momentul cand se alearga. Daca faci parte dintr-un grup de turisti experimentati care nu se indeparteaza de tine, desi ar putea sa o faca cu usurinta, atunci sa stii ca in zona se gasesc ursi. In aceste clipe joci un rol extrem de important in grup, oferi siguranta! Metoda „prietenul grasut” se pedepseste conform legii! Nu folositi acest exemplu niciodata!
P.S. Nu am nimic cu persoanele care au probleme cu greutatea.
P.S. Aceste 3 metode nu au nicio aplicabilitate practica, sunt doar glume folosite de unii dintre turisti atunci cand vine vorba de intalnirea cu ursul! Sunt persoane care nu cunosc aceste glume si de aceea am tinut sa le prezint.

9. Intalniri cu ursul
povestea a doi adolescenti de 16 si 17 ani atacati de urs pe Platoul Bucegi, langa Cabana Babele, in timp ce erau in cort. Unul dintre ei a lovit ursul cu cutitul!
– turisti inconstienti si ursii „gunoieri”!

-salvat de galagie! A dat de urs si a luat-o la fuga. Noroc cu colegul de grup care a reactionat ca la carte.

– a speriat ursul!

– vorba dulce, mult aduce! Discutia calma cu un urs insistent i-a permis sa se indeparteze de acesta

22 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.