Efectul vantului asupra organismului in functie de temperatura
| |Senzatia de rece de la nivelul pielii scade atunci cand vantul este domol si creste in momentul in care acesta se inteteste, datorita factorului wind chill – racire prin vant.
In functie de viteza vantului, de transpiratie, dar si de alti factori, senzatia de frig de la nivelul pielii se amplifica fata de temperatura inregistrata in atmosfera. Cu cat cineva sta mai mult in bataia vantului, cu atat mai mult aer intra in contact respectiva persoana. Aerul cald din jurul corpului este pur si simplu suflat de vant, determinand o racire rapida.
Atunci cand temperatura de 0°C este insotita de vant cu viteza de 20 km/h, corpul omenesc simte o senzatie de rece de -5°C, iar in momentul cand miscarea aerului creste la 60 km/h, temperatura perceputa este de -9°C.
Exista mai multe formule prin care se determina racirea provocata de vant. Am ales sa prezint formula de pe Wikipedia, in speranta ca aceasta este cea mai apropiata de realitate.
Vanturile intalnite in Romania
Crivatul – este un vant deosebit de puternic care bate in Dobrogea, Moldova si in S – E Munteniei. Iarna este raspunzator de ger si de furtunile de zapada (viscol), in timp ce vara transporta aer fierbinte si uscat din rasarit. Sufla dinspre N-E spre S-V cu viteze ce depasesc uneori 30-35 m/s.
Nemirul (Nemere) – vant local intalnit in depresiunea Brasovului. Cu o viteza de deplasare de 10-20 m/s, Nemirul aduce din Muntii Orientali mase de aer rece.
Austrul – este un vant cald si uscat care prevesteste seceta si este intalnit in zona de vest a Romaniei. Iarna este insotit de geruri si fara precipitatii. Sufla cu o viteza de 20 – 30 km/ora.
Alte vanturi locale: Cosava, Baltaretul, Vantul Negru / Caraelul, Oradeanul, Fagarasul, Ardeleanul, Munteanul, Zefirul.
Determinarea puterii vantului cu ajutorul indiciilor din natura
Vant potrivit: ramurile copacilor se clatina usor si se ridica in aer praf sau fire de paie.
Vant tare: tulpinile pomilor subtiri se balanseaza si se simte o greutate la mers impotriva vantului.
Vijelie / furtuna: ramurile uscate ale arborilor se rup si copacii sunt scosi cu tot cu radacina din pamant. Atunci cand acoperisurile sunt smulse de pe case.
In afara de efectul de amplificare a frigului la nivelul pielii, vantul puternic ingreuneaza si mentinerea echilibrului. O rafala de aer te poate dezechilibra si astfel creste riscul producerii accidentelor.