Traseele montane lungi, calvarul transportului alimentelor
| |O excursie, de obicei, dureaza de la cateva ore la doua zile, dar unele pot dura o saptamana sau chiar mai mult. Pentru turele scurte greutatea alimentelor nu este o problema, dar pentru cele mai lungi devine un calvar.
Cantitatea si tipul de alimente difera in functie de durata excursiei. Cu cat drumetia este mai lunga cu atat organismul are nevoie de mai multa energie, adica de mai multe alimente.
Un calcul simplu pentru o excursie de 7 zile
La o masa sa presupunem ca se va manca: 1 buc. conserva cu 2 felii de paine, un sandwich si 1 buc. ciocolata (o masa medie) x 7 zile = 14 felii paine, 7 conserve, 7 sandwich-uri si 7 ciocolate.
Rezultatul matematic dovedeste ca sunt cam 2 – 2,5 kg de mancare. Daca as mai inmulti cu 3, adica de trei mese pe zi, rezulta 6 – 7,5 kg mancare, la care se va adauga apa, cortul, hainele de schimb, sacul de dormit… etc. Reiese un volum si o greutate care te poate pune pe ganduri.
Atentie! Meniul de mai sus nu-l recomand, iar rezultatul in kilograme este un calcul pur orientativ.
Conditiile care trebuie indeplinite pentru un volum scazut de mancare intr-o excursie:
– nu exagera cu produsele ambalate in cutii de metal. Oricine stie ca acestea au un termen de garantie indelungat, nu uita de greutatea lor…
– alege pungile mici cu alimente in detrimetul celor mari
– painea inlocuieste-o cu crutoane
– nu cumpara alimente ambalate in borcane. De exemplu, miere se gaseste si la pliculete
– incearca sa-ti faci un meniu orientativ pentru fiecare zi si nu vei ramane cu mancare in plus sau mai rau fara alimente in mijlocul excursiei
– calculeza tura astfel incat la mijlocul traseului montan sa te afli in apropierea unei cabane sau a unui sat. Te ajuta in cazul in care ramai fara mancare si nu numai
– consuma de cate ori ai ocazia fructe de padure, doar pe cele care le cunosti foate bine. Ex: zmeura, mure, afine etc
– incearca sa nu te duci singur in excursiile lungi. Cu cat grupul este mai numeros cu atat mancarea este mai diversificata, plus alte avantaje
– ridica o tabara de baza unde sa stai cel putin doua zile si de unde sa poti vizita ce ti-ai propus cu usurinta.