Traseu spre Trovantii sau Babele de la Ulmet, din localitatea Bozioru. Muntii Buzaului
| |Traseu montan in Muntii Buzaului, Masivul Ivanetu. Obiectivul acestei calatorii fiind Babele sau Trovantii de la Ulmet, comuna Bozioru.
Partea 1
DJ 203L cotim pe langa un magazin – localitatea Ulmet (comuna Bozioru, Buzau) – cu masina pana la prima intersectie de drumuri de la iesirea dini sat iesim din satul Ulmet
Distanta: 1,2 km
Marcaj: nemarcat (sunt doar indicatoare de directie inscriptionate cu „Babele”)
Acces: De pe Drumul Judetean 203L, in dreptul localitatii Ulmet, cotim pe langa un magazin pentru a intra pe un drum comunal. Inaintam cu masina pe ulita semnalizata cu indicatoare de directie pe care apare scris cuvantul ”Babele” pana la prima intersectie de drumuri de la iesirea din sat. Parcam masinile.
Cu masina pana iesim din satul Ulmet – Babele (trovantii) de la Ulmet
Durata: 15 minute
Marcaj: nemarcat (sunt doar indicatoare de directie inscriptionate cu „Babele”)
Acces: De la locul unde am parcat masinile, urmam sensul de mers indicat de semnul de directie pe care il gasim intr-un copac. Urcam usor, trecem pe langa o fantana cu ciutura, unde mai descoperim un semn de directie si apoi ajungem intr-o poienita, in mijlocul careia se gaseste un trovant, loc de unde se pot vedea si Babele.
Mai inaintam putin si apoi urcam o panta de cativa zeci de metri pana la Babele sau trovantii din localitatea Ulmet. De la Babele se poate ajunge si spre alti trovanti de dimensiuni mari, denumiti Coloane (vezi harta), dar la momentul respectiv nestiind de existenta lor, ne-am oprit la Babele.
Trovantii sunt o adunatura de pietricele de diferite marimi, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. Tendinta lor este de crestere spontana cu o rata de depunere care poate atinge 4 – 5 centimetri in 1200 ani. Trovantii, aceste opere de arta ale naturii care iau forme ciudate, unele seamana cu nave spatiale, poarta numele si de „pietre care cresc” sau „pietre vii”, deoarece se poate spune ca se hranesc cu nisip.
Partea 2
Babele (trovantii) de la Ulmet – locul unde am parcat masina
Durata: 15 minute
Marcaj: nemarcat
Locul de unde am pornit pe traseu – cu masina prin satul Ulmet (comuna Bozioru, Buzau) pana iesim in Drumul Judetean 203L
Distanta: 1,2 km
Marcaj: nemarcat
Multumim de informatii
alea nu-s babe, sunt mosi ! 🙂
chiar. denumirea de ”babe” am mai intalnit-o si prin alte zone din tara, dar de ”mosi”, cred ca pe nicaieri…
Nu e vorba de bătrâne, ci de babele de care se leagă ambarcațiunile, având origine turcă.
mosi – asa arata, ca doua oo de mosi 🙂
OVI ai 1000 de ani trecuti degeaba ca ai ramas un mos batran senil si pervers.
PS multumim de info, foarte util.
In clipul video, la 1:22 se face referire la alți trovanți, mai mari, „coloane” după cum este precizat. Știe cineva despre ce este vorba ? Cam pe unde ar fi? Un link, foto… ?
Sunt doua harti jos in articol, una google maps – e desenata orientativ, dar ajuta. De la Babele se urmeaza o carare care urca pe coama dealului, cam 10 – 15 minute.
Intrebare: cat e de greu traseul? E mult de urcat? Pt o gravidă in 6 luni merge? Ma bate gândul să merg si n-as vrea sa ma duc pana acolo degeaba.
Buna. Din punct de vedere fizic traseul nu este greu, pentru persoane care nu sunt gravide :), pentru persoanele gravide, depinde de sarcina, iar eu nu sunt doctor…, totusi, traseul o sa fie acolo si peste un an si peste 5… Dupa bisericuta lui Iosif se urca mai accentuat, pana acolo este foarte usor de urcat, insa in mare parte nemarcat.
Multumesc!
Si cat durează de unde se lasă mașina si pana la babele si coloane? O ora? Două?
Buna. Pana la Babe 15 min., pana la Coloane nu am ajuns, dar cred ca mai mult de 45 de minute nu se fac