Traseu spre Cabana Dochia si Cascada Duruitoarea, din statiunea Durau. Muntii Ceahlau
| |Traseu montan in Ceahlau: Cabana Fantanele, Saua La Morminte, Cusma Dorobantului, Stanca Panaghia, Cabana Dochia, Piatra Lacrimata, Cascada Duruitoarea.
Partea 1
Statiunea Durau – Salvamont Neamt – Cabana Fantanele
Marcaj: banda rosie
Durata: 1 – 1¼ ora
Cabana Fantanele – Saua „La Morminte” – Cusma Dorobantului – Stanca Panaghia – Cabana Meteo Toaca (baza Varfului Toaca) – Saua Lespezi – Varful Lespezi – Cabana Dochia
Marcaj: banda rosie
Durata: 2¼ – 2½ ore
» Cazare si preturi la Camping Leon-Durau
» Cazare si preturi la Cabana Fantanele
» Cazare si preturi la Cabana Dochia
Partea 2
Cabana Dochia – Piatra Lacrimata – Curmatura Piciorul Schiop – Polita Scaius – Cascada Duruitoarea – Poiana Viezuri
Marcaj: cruce rosie
Durata: 2½ – 3 ore
Poiana Viezuri – Poiana Nican – Cabana Fantanele
Marcaj: triunghi galben
Durata: 45 min.
Cabana Fantanele – Salvamont Neamt – Statiunea Durau
Marcaj: banda rosie
Durata: 1 ora
Durata totala: 7½ – 8½ ore
Traseu montan in Muntii Ceahlau: Statiunea Durau – Cabana Fantanele
Din centrul statiunii Durau urcam spre Serviciul Public Salvamont Neamt, iar dupa inca aproximativ 100 de metri parasim drumul asfaltat si intram in padure. Inaintam pe cararea marcata cu „banda rosie”, iar mai apoi traversam un drum asfaltat.
In continuare acest traseu montan in Masivul Ceahlau urca pe o panta domoala spre o zona de popas amenajata cu banci. Din acest loc urcusul devine mai sustinut, urca pe o carare bine marcata si intretinuta. Dupa aproximativ o ora de mers de la intrarea pe traseul montan, fara nicio pauza de lunga durata, ajungem la Cabana Fantanele.
Traseu montan in Muntii Ceahlau: Cabana Fantanele – Stanca Panaghia
Facem un scurt popas, iar mai apoi continuam tot pe traseul pe munte marcat cu „banda rosie”, spre Cabana Dochia. Mai departe traseul montan urca lin prin padure si dupa aproximativ 30 de minute putem vedea compozitia geologica a muntilor Ceahlau. In fata noastra se inalta o stanca formata prin cimentarea naturala a unor pietrisuri fluviatile, in urma cu mai bine de 100 de milioane de ani, denumite „Conglomerate de Ceahlau”.
Continuam urcarea si dupa 5 minute suntem pe Saua „La Morminte”. In cel de-Al Doilea Razboi Mondial aici au murit aproximativ 100 de soldati rusi si nemti, nu si romani.
Parasim saua, urmam cararea si dupa circa 20 de minute ajungem la Cusma Dorobantului, o stanca uriasa care se aseamana, intr-o oarecare masura, cu un un chip de om care are pe cap o caciula inalta de dorobant.
Mai departe, traseul ne duce spre locul de belvedere de unde se poate admira Cununa Zimbrului. Legenda numelui acestor stanci vine din vremea lui Dragos Voda, pe cand voievodul se alfa la vanatoare de zimbri in acesti munti. Unul dintre zimbri a fost lovit de o sageata si urmarit pana la o cununa de stanci salbatice. De atunci, locul unde a murit zimbrul din legenda se numeste Cununa Zimbrului.
Din aceasta zona se poate observa si Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz.
Trecem pe langa cateva bancute, loc perfect pentru un popas, intram in padure, pentru ca mai apoi sa inaintam printre jnepeni. In fata noastra se ridica o stanca uriasa, denumita Panaghia.
Legenda Stancii Panaghia din Muntii Ceahlau
Pe scurt, legenda stancii se naste imediat dupa moartea lui Duca Voda, iar Panaghia era o servitoare nespus de frumoasa care ajunge pe Varful Toaca si de care Soarele se indragosteste. La rugamintea Noptii, deoarece Soarele a marit ziua pentru a se uita mai mult timp la tanara, Dumnezeu a pedepsit Soarele, dar si pe fata. Ceahlaul a fost invesmantat in nori negri, iar Panaghia a fost transformata intr-o stanca care cauta mereu soarele.
Traseu montan in Muntii Ceahlau: Stanca Panaghia – Cabana Dochia
Mai departe poteca trece pe sub Stanca Panaghia si pe sub Varful Toaca pana langa Cabana Meteo Toaca. De aici, traseul urca spre Varful Toaca, insa noi, goniti de nori negri de ploaie, pornim in pas alert spre Cabana Dochia. In spatele nostru se inalta Varful Toaca, iar in fata Varful Lespezi. Urmam carare de pe platou marcata cu „banda rosie” pentru a ajunge pe Varful Lespezi, dar ma inainte vedem, din departare, schitul Schimbarea la Fata. De pe Varful Lespezi coboram usor spre Cabana Dochia, si in aproximativ 5 minute suntem in fata cabanei.
Luam o pauza, asteptam sa treaca ploaia, iar mai apoi continuam spre Cascada Duruitoarea pe cararea marcata cu „cruce rosie”.
Traseu montan in Muntii Ceahlau: Cabana Dochia – Cascada Duruitoarea
Inaintam pe traseul montan de pe platou si imediat dupa ce trecem de Piatra Lacrimata cotim spre dreapta, pe o carare nemarcata. Traseul „cruce rosie” continua pe platou pentru inca aproximativ 5 minute, insa noi am ales sa ne indreptam direct spre Curmatura Piciorul Schiop, loc in care gasim si un indicator de directie.
In continuare intram in padure si dupa circa 10 minute descoperim un loc de popas unde se gasesc si cateva banci, cum de altfel sunt amenajate toate zonele destinate odihnei de pe acest traseu. Trebuie mentionat ca acest circuit turistic, din punctul meu de vedere, este cel mai bine marcat si amenajat
traseu din tara.
Mai departe acest traseu in Muntii Ceahlau coboara din ce in ce mai abrupt, iar dupa ce trecem de Polita Scaius traversam un fir de apa pe un podet de lemn.
Urmam traseul montan marcat cu „cruce rosie” si nu dupa mult timp ajungem la cararea bine delimitata si protejata cu balustrade de lemn care coboara la Cascada Duruitoarea.
Aceasta cascada formata din doua trepte despartite de un prag sapat in stanca este cea mai pectaculoasa cadere de apa din Moldova, cu o inaltime de 25 de metri. Denumirea cascadei vine de la zgomotul continuu si puternic pe care il face atunci cand debitul de apa este mare.
Traseu montan in Muntii Ceahlau: Cascada Duruitoarea – statiunea Durau
Parasim Cascada Duruitoarea, iar mai departe urmam acelasi marcaj „cruce rosie”, trecem pe langa un izvor si nu dupa mult timp suntem la Poiana Viezuri. Din acest loc traseul „cruce rosie” coboara spre statiunea Durau, insa noi continuam pe traseul marcat cu „triunghi galben”, catre Cabana Fantanele.
Dupa ce trecem de Poiana Nican descoperim un izvor. Mai departe cararea se lateste si in cateva minute ajungem la Cabana Fantanele.De la cabana, coboram pe traseul marcat cu „banda rosie”, pe care, de
altfel, am urcat la inceputul acestei excursii.
Coboram usor prin padure si dupa aproximativ o ora ajungem in statiunea Durau.